Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2021

Ook dit jaar willen we dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Wout van den Broek heeft voor ons een mooie tekst geschreven om hier bij stil te staan.

Even stilstaan…..

En dan wordt het wéér 4 en 5 mei. Voor de tweede keer in Corona-tijd stilstaan bij bezetting en bevrijding. En dat is kijken met andere ogen en met minder mensen om je heen.

Dat is stilstaan bij namen op de herdenkingssteen op het kerkgebouw dat nu ons dorpshuis is. Daar staan ook namen op van hen die ná de bevrijding zijn gestorven omdat, ze op het verkeerde moment op de verkeerd plaats waren en een landmijn tegenkwamen. Omdat er munitie ontplofte dat nog ergens lag. Bevrijding betekende dus nog geen einde aan de ellende. Ook niet voor de jonge mannen die moesten gaan vechten in voormalig Nederlands Indië. 

Zo zal het ook zijn als we gedeeltelijk en (hopelijk) grotendeels verlost zijn van de Corona-ellende. De wereld ziet er anders uit, we hebben gemerkt hoe kwetsbaar we zijn. We merken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat de vrijheid die we op eigen houtje nemen ook kan betekenen dat anderen daarvan de dupe zijn.

Daar willen we even bij stilstaan…

Met vriendelijke groet,
Wout van de Broek